SKŁADNIKI
- 100 g białej czekolady
- 120 g maślanych herbatników
- 2 łyżki masła
- limonka
- cukier puder
- cukier puder
1. Herbatniki bardzo dokładnie pokruszyć (lub zmiksować).
2. Czekoladę połamać na kawałki i wsypać do żaroodpornej miski. Dodać masło. Miskę umieścić na garnku z wrzącą wodą. Gotować na małym ogniu, cały czas mieszając, aż składniki się roztopią.
3. Zdjąć z ognia, dodać skórkę otartą z limonki oraz sok wyciśnięty z połowy owocu. Całość utrzeć na gładką masę. Do masy wsypać pokruszone herbatniki. Dokładnie wymieszać. Z przygotowanej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Schładzać, aż stwardnieją.
4. Schłodzone trufle obtoczyć w cukrze pudrze.
Muszą pysznie smakować, bo wyglądają obłędnie. Uwielbiam limonkę, a trufelki cudne!
OdpowiedzUsuńSmakowicie się prezentują! Chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńwarte spróbowania :)
OdpowiedzUsuńCoś jest nie tak z proporcjami. Za dużo masła chyba. Wyszła mi krucha, rozpadająca się i jednocześnie ociekająca tluszczem masa herbatnikowa. Kompletne fiasko. :-(
OdpowiedzUsuńMasła nie jest za dużo – tylko 2 łyżki. Chyba, że herbatniki miały dużą zawartość tłuszczu. Ale trudno mi ocenić dlaczego się nie udało.
OdpowiedzUsuń