SKŁADNIKI
- 1 pomarańcza (sok + otarta skórka)
- 200 g + 4 łyżki mąki pszennej
- 100 g cukru
- 50 g cukru pudru
- 50 g cukru pudru
- 200 g masła
- 4 jajka
- 180 ml kwaśnej śmietany 18%
- 100 ml mleka
- 100 ml mleka
1. Zagnieść kruche ciasto. Na stolnicę przesiać 200 g mąki, dodać 125 g masła – całość posiekać. Dodać cukier puder i 1 jajko. Szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, zwinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę.
2. Nagrzać piekarnik do temperatury 190°C. Natłuścić formę do tarty (29 cm średnicy).Ciasto rozwałkować na okrągły placek. Wyłożyć nim przygotowaną wcześniej formę. Na cieście położyć krążek papieru do pieczenia, a na niego wysypać suche ziarna fasoli. Tartę wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut. Po tym czasie usunąć fasolę i papier. Ciasto zapiekać jeszcze przez 10 minut.
3. 3 pozostałe jajka lekko ubić. Do jajek dodać cukier, mleko, śmietanę, sok i skórkę otartą z pomarańczy, 4 łyżki mąki oraz 75 g roztopionego masła. Całość dobrze wymieszać. Masę gotować na wolnym ogniu, aż składniki się połączą i całość zgęstnieje. Masę wyłożyć na przestudzone ciasto. Tartę zapiekać przez 10-15 minut w temperaturze 170°C.




Jej kolor przywodzi mi na myśl lato:)
OdpowiedzUsuńpiękne zdjęcia. minimalistyczna tarta, która powala, hipnotyzuje tą wyraźną, słoneczną żółtością ;]
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie i jeśli tak pysznie smakuje.... to ja się poczęstuję! Super przepis!
OdpowiedzUsuńzdjęcia wyglądają niesamowicie zachęcająco - na pewno kiedyś wypróbuję to ciasto, przepis już sobie zapisałam:)
OdpowiedzUsuńprezentuje się bardzo zachęcająco - uwielbiam pomarańcze w wypiekach:)
OdpowiedzUsuńJestem wielka fanka tarty cytrynowej, wiec i pomaranczowa pewnie by mi zasmakowala. Wyglada bosko!
OdpowiedzUsuńOd razu zrobiło się cieplej. Uwielbiam tarty!!
OdpowiedzUsuńWygląa wprost idealnie ;) Przepiękny kolor!
OdpowiedzUsuńYYY a śmietany 180 ml czy g?
OdpowiedzUsuń180 ml - jest napisane w składnikach
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń125g masła plus 75 gram masła to 190, a nie jak w proporcjach 175. A poza tym właśnie robię tartkę:) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńA właściwie to 125+75=200 :) Już poprawione, dzięki za uwagę
Usuńczy masa na tarcie po zapieczeniu ma być z wieżchu zapieczona a w środku jak budyń..?
OdpowiedzUsuńTak, środek ma być jak budyń, ale taki bardzo, bardzo gęsty
Usuńupieklam wczoraj, wyszlo super. Dalam sok z 3 pomaranczy bardzo fajne w smaku i konsystencji.
OdpowiedzUsuńzrobiłam ciasto, masa na tarcie była zapieczona z wierzchu, jednak w środku bardziej przypominała twaróg niż gęsty budyń, co mogłam zrobić źle?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
A jaką konsystencję miała masa po ugotowaniu? Była kremowa i gęsta, czy może się zważyła?
Usuń