poniedziałek, 2 kwietnia 2012

Tarta pomarańczowa

Kolejna tarta cytrusowa. Na blogu prezentowałem już tartę limonkową oraz tartę cytrynową (obie wyśmienite). Tym razem czas na wersję pomarańczową – niezwykle delikatną i zarazem bardzo aromatyczną. Po pierwszym kawałku skusiłem się na kolejny. Większość z was też się skusi...








SKŁADNIKI 
- 1 pomarańcza (sok + otarta skórka)
- 200 g + 4 łyżki mąki pszennej
- 100 g cukru
- 50 g cukru pudru
- 200 g masła
- 4 jajka
- 180 ml kwaśnej śmietany 18%
- 100 ml mleka

1. Zagnieść kruche ciasto. Na stolnicę przesiać 200 g mąki, dodać 125 g masła – całość posiekać. Dodać cukier puder i 1 jajko. Szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, zwinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na  godzinę.

2. Nagrzać piekarnik do temperatury 190°C. Natłuścić formę do tarty (29 cm średnicy).Ciasto rozwałkować na okrągły placek. Wyłożyć nim przygotowaną wcześniej formę. Na cieście położyć krążek papieru do pieczenia, a na niego wysypać suche ziarna fasoli. Tartę wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut. Po tym czasie usunąć fasolę i papier. Ciasto zapiekać jeszcze przez 10 minut.

3. 3 pozostałe jajka  lekko ubić. Do jajek dodać cukier, mleko, śmietanę, sok i skórkę otartą z pomarańczy, 4 łyżki mąki oraz 75 g roztopionego masła. Całość dobrze wymieszać. Masę gotować na wolnym ogniu, aż składniki się połączą i całość zgęstnieje. Masę wyłożyć na przestudzone ciasto. Tartę zapiekać przez 10-15 minut w temperaturze 170°C.



18 komentarzy:

  1. Jej kolor przywodzi mi na myśl lato:)

    OdpowiedzUsuń
  2. piękne zdjęcia. minimalistyczna tarta, która powala, hipnotyzuje tą wyraźną, słoneczną żółtością ;]

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pięknie i jeśli tak pysznie smakuje.... to ja się poczęstuję! Super przepis!

    OdpowiedzUsuń
  4. zdjęcia wyglądają niesamowicie zachęcająco - na pewno kiedyś wypróbuję to ciasto, przepis już sobie zapisałam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. prezentuje się bardzo zachęcająco - uwielbiam pomarańcze w wypiekach:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jestem wielka fanka tarty cytrynowej, wiec i pomaranczowa pewnie by mi zasmakowala. Wyglada bosko!

    OdpowiedzUsuń
  7. Od razu zrobiło się cieplej. Uwielbiam tarty!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląa wprost idealnie ;) Przepiękny kolor!

    OdpowiedzUsuń
  9. YYY a śmietany 180 ml czy g?

    OdpowiedzUsuń
  10. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  11. 125g masła plus 75 gram masła to 190, a nie jak w proporcjach 175. A poza tym właśnie robię tartkę:) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A właściwie to 125+75=200 :) Już poprawione, dzięki za uwagę

      Usuń
  12. czy masa na tarcie po zapieczeniu ma być z wieżchu zapieczona a w środku jak budyń..?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, środek ma być jak budyń, ale taki bardzo, bardzo gęsty

      Usuń
  13. upieklam wczoraj, wyszlo super. Dalam sok z 3 pomaranczy bardzo fajne w smaku i konsystencji.

    OdpowiedzUsuń
  14. zrobiłam ciasto, masa na tarcie była zapieczona z wierzchu, jednak w środku bardziej przypominała twaróg niż gęsty budyń, co mogłam zrobić źle?
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jaką konsystencję miała masa po ugotowaniu? Była kremowa i gęsta, czy może się zważyła?

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...