SKŁADNIKI (12 sztuk)
babeczki:
- 300 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 100 g masła
- 2 jajka
- 150 ml mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cytryna
- cytryna
- szczypta soli
kruszonka:
- 30 g masła
- 3 łyżki mąki pszennej
- 50 g cukru
- kilka migdałów (obranych i drobno posiekanych)
- odrobina skórki otartej z cytryny
1. Nagrzać piekarnik do temperatury 200°C. Natłuścić 12 foremek do mufinek lub przygotować foremki papierowe.
2. Stopić masło i odstawić do ostudzenia. W misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i skórkę otartą z cytryny (odrobinę skórki pozostawić do kruszonki). Sok wyciśnięty z cytryny połączyć z mlekiem, jajkami i przestudzonym masłem. Całość zmiksować. Płynne składniki przelać do sypkich. Całość wymieszać łyżką.
3. Przygotować kruszonkę, mieszając wszystkie składniki do momentu uzyskania małych grudek.
4. Ciasto przełożyć do przygotowanych foremek. Posypać kruszonką. Mufinki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut. Ciasto powinno się lekko zrumienić. Upieczone mufinki ostudzić.
kruszonka:
- 30 g masła
- 3 łyżki mąki pszennej
- 50 g cukru
- kilka migdałów (obranych i drobno posiekanych)
- odrobina skórki otartej z cytryny
1. Nagrzać piekarnik do temperatury 200°C. Natłuścić 12 foremek do mufinek lub przygotować foremki papierowe.
2. Stopić masło i odstawić do ostudzenia. W misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i skórkę otartą z cytryny (odrobinę skórki pozostawić do kruszonki). Sok wyciśnięty z cytryny połączyć z mlekiem, jajkami i przestudzonym masłem. Całość zmiksować. Płynne składniki przelać do sypkich. Całość wymieszać łyżką.
3. Przygotować kruszonkę, mieszając wszystkie składniki do momentu uzyskania małych grudek.
4. Ciasto przełożyć do przygotowanych foremek. Posypać kruszonką. Mufinki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut. Ciasto powinno się lekko zrumienić. Upieczone mufinki ostudzić.
Piękne! Pomimo póżnej pory teraz bym ją zjadła, a nie czekała na śniadanie;)
OdpowiedzUsuńuroczo wyglądają w tych papierkach :) cudowna prostota
OdpowiedzUsuńmam w domu wielbicieli cytrusów, więc takie muffinki na pewno spotkałyby się z uznaniem :) bardzo ładne!
OdpowiedzUsuńDobrze wyglądają, a przede wszystkim są bogate w witaminę C - dlatego warto się na nie zdecydować.
OdpowiedzUsuńDrugi raz skorzystałam z Twojego przepisu. Tym razem kupiłam naprawdę wielką cytrynę i mufinki wyszły mocno cytrynowe. Składników "mokrych" nie miksowałam, wystarczyło dobrze wymieszać.
OdpowiedzUsuńByło pysznie. Dziękuję za przepis.Ola