niedziela, 4 września 2011

Wiedeński strudel z jabłkami

Dziś kolejny przysmak prosto z Wiednia – Apfelstrudel, czyli strudel z jabłkami. W Wiedniu równie popularny jak tort Sachera. Apfelstrudel to ogromna ilość jabłek zawinięta w cieniutkie płaty ciasta. Pachnie cynamonem i goździkami. Smakuje wybornie. Najlepszy jeszcze ciepły, obficie posypany cukrem pudrem.







SKŁADNIKI 
- 1,5-2 kg jabłek
- 250 g mąki pszennej (najlepiej krupczatki)
- 100 g bułki tartej
- 125g roztopionego masła
- 3-4 łyżki cukru
- łyżeczka cynamonu
- szczypta mielonych goździków
- 50 g rodzynek
- 2 łyżki oleju
- 125 ml ciepłej wody
- łyżeczka soli

1. Nagrzać piekarnik do temperatury 180°C. Natłuścić dużą blachę.

2. Przygotować ciasto. Mąkę wymieszać z olejem, solą i ciepłą wodą. W razie potrzeby dodać trochę mąki lub wody, by uzyskać miękkie ciasto. Ciasto dobrze wyrobić, aby stało się jedwabiste i gładkie. Uformować ciasto w kulę, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.

3. Ciasto położyć na płóciennym obrusie posypanym mąką. Rozwałkować najcieniej jak się da. Pod ciasto włożyć dłonie. Za pomocą kciuków i dłoni maksymalnie rozciągnąć ciasto (ostrożnie, by go nie rozerwać!). Grube krawędzie odciąć.

4. Bułkę tartą zrumienić na odrobinie masła. Połową zrumienionej bułki posypać ciasto. Jabłka obrać i pokroić na cienkie płatki. Rozłożyć je na cieście*. Jabłka posypać cukrem, cynamonem, goździkami oraz rodzynkami. Całość posypać pozostałą bułką. Strudel zwinąć w rulon, wykorzystując do tego celu tkaninę, na której leżało ciasto. Strudel przełożyć na blachę. Obficie polać stopionym masłem i włożyć do piekarnika. Piec, aż ciasto będzie miało złoty kolor.

* Nadzienie można rozłożyć na dwa sposoby: na całej powierzchni ciasta (strudel będzie wtedy składał się z kilku warstw ciasta i kilku warstw nadzienia) lub na jednym z jego brzegów (wtedy całość nadzienia otoczona będzie kilkoma warstwami ciasta). W Wiedniu podano mi ten drugi wariant.


















Źródło
wersja do druku

16 komentarzy:

  1. z taką ilością jabłek musi być wyśmienity

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaki on dostojny! smakowity kąsek!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zawsze zachwycaly mnie te cieniutko pokrojone jablka...

    OdpowiedzUsuń
  4. och, to musi być przepyszne - i tyle jabłek, pycha:)))

    OdpowiedzUsuń
  5. Prawie zaczęłam się ślinic do monitora ;) hehe... Musi byc pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  6. Niesamowicie aromatyczne i na pewno pyszne;)

    OdpowiedzUsuń
  7. prezentuje się szałowo ;]
    uwielbiam ciasta z jabłkami.


    http://www.karmel-itka.blogspot.com
    http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda obłędnie:) ...prosze kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  9. jaki napakowany jabłuszkami, pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  10. oo, strudel był kiedyś moim wyzwaniem.. muszę powtórzyć, może teraz właśnie w tradycyjnej wersji. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Strudel, który ma taką ilość pysznego nadzienia z jabłek, musi być wyśmienity... i jeszcze ten aromat cynamonu i goździków :) Niebo w gębie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyyycha i do tego cynamon. Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  13. wygląda bardzo profesjonalnie ;-) Dziękujemy za dodanie zdjęcia do Wykrywacza!

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda jak oryginalny Apfelstrudel. Podzielam zdanie, że najlepszy jeszcze na ciepło i do tego z bitą śmietaną.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...