
SKŁADNIKI
- 1,5-2 kg jabłek
- 250 g mąki pszennej (najlepiej krupczatki)
- 100 g bułki tartej
- 250 g mąki pszennej (najlepiej krupczatki)
- 100 g bułki tartej
- 125g roztopionego masła
- 3-4 łyżki cukru
- łyżeczka cynamonu
- szczypta mielonych goździków
- 50 g rodzynek
- 3-4 łyżki cukru
- łyżeczka cynamonu
- szczypta mielonych goździków
- 50 g rodzynek
- 2 łyżki oleju
- 125 ml ciepłej wody
- łyżeczka soli
- 125 ml ciepłej wody
- łyżeczka soli
1. Nagrzać piekarnik do temperatury 180°C. Natłuścić dużą blachę.
2. Przygotować ciasto. Mąkę wymieszać z olejem, solą i ciepłą wodą. W razie potrzeby dodać trochę mąki lub wody, by uzyskać miękkie ciasto. Ciasto dobrze wyrobić, aby stało się jedwabiste i gładkie. Uformować ciasto w kulę, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.
3. Ciasto położyć na płóciennym obrusie posypanym mąką. Rozwałkować najcieniej jak się da. Pod ciasto włożyć dłonie. Za pomocą kciuków i dłoni maksymalnie rozciągnąć ciasto (ostrożnie, by go nie rozerwać!). Grube krawędzie odciąć.
4. Bułkę tartą zrumienić na odrobinie masła. Połową zrumienionej bułki posypać ciasto. Jabłka obrać i pokroić na cienkie płatki. Rozłożyć je na cieście*. Jabłka posypać cukrem, cynamonem, goździkami oraz rodzynkami. Całość posypać pozostałą bułką. Strudel zwinąć w rulon, wykorzystując do tego celu tkaninę, na której leżało ciasto. Strudel przełożyć na blachę. Obficie polać stopionym masłem i włożyć do piekarnika. Piec, aż ciasto będzie miało złoty kolor.
* Nadzienie można rozłożyć na dwa sposoby: na całej powierzchni ciasta (strudel będzie wtedy składał się z kilku warstw ciasta i kilku warstw nadzienia) lub na jednym z jego brzegów (wtedy całość nadzienia otoczona będzie kilkoma warstwami ciasta). W Wiedniu podano mi ten drugi wariant.
Źródło
wersja do druku
z taką ilością jabłek musi być wyśmienity
OdpowiedzUsuńJaki on dostojny! smakowity kąsek!
OdpowiedzUsuńZawsze zachwycaly mnie te cieniutko pokrojone jablka...
OdpowiedzUsuńJaki elegancki!
OdpowiedzUsuńoch, to musi być przepyszne - i tyle jabłek, pycha:)))
OdpowiedzUsuńPrawie zaczęłam się ślinic do monitora ;) hehe... Musi byc pyszny!
OdpowiedzUsuńNiesamowicie aromatyczne i na pewno pyszne;)
OdpowiedzUsuńprezentuje się szałowo ;]
OdpowiedzUsuńuwielbiam ciasta z jabłkami.
http://www.karmel-itka.blogspot.com
http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
prezentuje się wybornie!
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie:) ...prosze kawałek:)
OdpowiedzUsuńjaki napakowany jabłuszkami, pychota :)
OdpowiedzUsuńoo, strudel był kiedyś moim wyzwaniem.. muszę powtórzyć, może teraz właśnie w tradycyjnej wersji. :)
OdpowiedzUsuńStrudel, który ma taką ilość pysznego nadzienia z jabłek, musi być wyśmienity... i jeszcze ten aromat cynamonu i goździków :) Niebo w gębie :)
OdpowiedzUsuńPyyycha i do tego cynamon. Mniam!
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo profesjonalnie ;-) Dziękujemy za dodanie zdjęcia do Wykrywacza!
OdpowiedzUsuńWygląda jak oryginalny Apfelstrudel. Podzielam zdanie, że najlepszy jeszcze na ciepło i do tego z bitą śmietaną.
OdpowiedzUsuń