piątek, 19 sierpnia 2011

Trufle tradycyjne

Dziś po raz kolejny trufle. Tym razem w wersji klasycznej – rumowe. Szczerze przyznam, że smakują mi bardziej niż trufle kokosowo-pomarańczowe, o których pisałem kilka dni temu. Trufle kokosowo-pomarańczowe, jako że przyrządzane na bazie białej czekolady, były bardzo słodkie. Nie można ich było zjeść na raz zbyt wiele, co chyba można uznać za ich wadę, bo czasem oczy jeszcze chciały, ale było już tak słodko, że trzeba było odpuścić. Z truflami rumowymi nie ma tego problemu. Można pochłonąć dowolne ich ilości. Wykonanie tych trufli jest bardzo podobne do wykonania trufli kokosowo-pomarańczowych. Bazą jest czekolada i drobno pokruszone herbatniki. Opierając się na tym przepisie można w zasadzie produkować trufle o dowolnym smaku. Zachęcam więc do eksperymentowania.



SKŁADNIKI 
- 100 g czekolady deserowej
- 150 g herbatników
- łyżka masła
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki rumu (lub 2 łyżki mleka i kilka kropel aromatu rumowego)

1. Herbatniki bardzo dokładnie pokruszyć.

2. Czekoladę połamać na kawałki, wsypać do miski i dodać masło. Miskę umieścić na garnku z wrzącą wodą. Gotować na małym ogniu, cały czas mieszając, aż składniki się roztopią i połączą.

3. Zdjąć z ognia, dodać rum i cukier puder. Całość utrzeć na gładką masę. Do masy wsypać pokruszone herbatniki. Dokładnie wymieszać. Z przygotowanej masy formować małe kulki. Schładzać, aż stwardnieją.

4. Schłodzone trufle obtoczyć w kakao, cukrze pudrze, pokruszonych herbatnikach, zmielonych migdałach lub zanurzyć w stopionej czekoladzie. Przełożyć do papierowych foremek.



















wersja do druku

6 komentarzy:

  1. porywam kilka kuleczek ;]
    by osłodzic sobie dzień!

    OdpowiedzUsuń
  2. chetnie sie poczestuje takimi pychotkami:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piekne i latwo je zrobic. Moze sprobuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ja poproszę....wszystkie!! cudne i pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  5. trufle są przepyszne. jest jeden problem - zawsze zrobię ich za mało:(

    OdpowiedzUsuń
  6. Trzeba robić z podwójnej porcji i jedną schować przed domownikami (i w ukryciu pałaszować samemu :))

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...