
Lody czekoladowe z własnej domowej wytwórni były tak dobre, że postanowiłem wypróbować inne smaki. W zamrażalniku mrożą się już truskawkowe, a w kolejce do przyrządzenia czekają krówkowe, limonkowe i... szampańskie. Z tymi ostatnimi to mnie może trochę wyobraźnia ponosi, ale nie mogę się oprzeć. Czekając na lody, prezentuję kolejne ciasto czekoladowe – tort czekoladowy z kremem na bazie śmietany kremówki i serka mascarpone. Nie było żadnej specjalnej okazji aby przygotować tort, ale odrobina przyjemności jest czasem potrzebna bez okazji.
Pysznie. Czekam na przepis na szampańskie lody!
OdpowiedzUsuńobłędne. Wygląda smakowicie
OdpowiedzUsuńpięknie Ci wyszedł:)
OdpowiedzUsuńCudowne zdjecia i tort rowniez,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWykorzystam ten przepis, na pewno, bo wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńKasia
Lody szampańskie.. tak, tak, taaak! <3
OdpowiedzUsuńzrobiłam tort ale nie wyszedł pięknie, ciasto nie urosło, jaka może być przyczyna?
OdpowiedzUsuńTrzeba pamiętać, żeby: używać składników w temperaturze pokojowej (chyba, że w przepisie zaznaczono inaczej), ciasto mieszać jednostajnie (a nie chaotycznie), ciasto wkładać do nagrzanego już piekarnika, piekarnika nie otwierać podczas pieczenia (zwłaszcza w początkowej fazie wypiekania). Stosuję się do tych zasad, ale i tak od czasu mi nie wyjdzie. Czasami na zakalec nie ma rady. Pozdrawiam
UsuńWygląda naprawdę fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńA lodów szampańskich to bym chciała spróbować... :)
Szkoda, że śmietana z czekoladą sie nie ubije ... własnie zmarnowałam na ten przepis drugi dzień ...
OdpowiedzUsuńUbije się - trzeba ją tylko dobrze schłodzić. Ważny jest także dobór składników - dobrej jakości czekolada i śmietana 36%.
Usuń