niedziela, 6 maja 2012

Krem cytrynowy (lemon curd)


Kilka dni temu przyszła mi ochota na przyrządzenie kremu cytrynowego. W zasadzie to bez konkretnego przeznaczenia. Jeśli już go przygotuję, a rezultat spełni moje oczekiwania, to wtedy się zastanowię co z nim dalej począć. Dziś zamiar został zrealizowany. Przewertowałem kilka książek, przejrzałem wiele blogów i na podstawie licznych przepisów wypracowałem własną koncepcję przyrządzenia lemon curd – bardzo prostą i szybką. Krem wyszedł rewelacyjny – żółty, słodko-kwaśny i niezwykle aromatyczny. Nie mam porównania do innych takich kremów (nigdy nie jadłem ani kupnego, ani własnoręcznie przygotowanego lemon curd), ale efekt, który uzyskałem, bardzo mnie zadowala. Teraz muszę tylko znaleźć odpowiednie zastosowanie dla kremu cytrynowego. Z tym nie powinno być najmniejszego problemu. W ciągu najbliższych dni spodziewajcie się więc przepisów z lemon curd. Jeśli macie jakieś sprawdzone przepisy z kremem cytrynowym, to wpisujcie je w komentarzach – chętnie z nich skorzystam.

SKŁADNIKI
- sok i skórka otarta z 1,5 cytryny 
- 100 g masła (w temperaturze pokojowej)
- 200 g cukru
- 2 jajka
- 2 żółtka

1. Wszystkie składniki (oprócz masła) umieścić w metalowej misce, a miskę umieścić nad garnkiem z gotującą się wodą. Składniki podgrzewać na parze tak długo (ciągle mieszając), aż wszystkie się połączą i masa zgęstnieje.

2. Do ciepłej masy dodać masło pokrojone na małe kawałki i mieszać, aż masło się rozpuści i połączy z cytrynowym kremem. Krem przestudzić, przełożyć do słoiczków i wstawić do lodówki. Lemon curd można przechowywać w lodówce do tygodnia.






7 komentarzy:

  1. mam identyczne słoiki xd
    lemon curd robiłam, ale wiesz, nie zachwycił mnie.
    spodziewałam się lepszego efektu, zabójczego szału. dla mnie był to zwykły, słodki krem cytrynowy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam ochotę na domowe lemon curd i chyba skorzystam z Twojego przepisu ;) Dziękuję i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. mega apetycznie się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
  4. Faktycznie prezentuję się bosko. Co do zastosowań to ja znam jedno mocno klasyczne. Tarteletki z ów kremem. Dla mnie pycha, polecam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kiedyś próbowałam ale nie wyszedł mi :( Za to Twój wygląda rewelacyjnie.
    Zapraszam do mnie ...zostałaś wciągnięta do zabawy i czekam na odpowiedzi:http://jestsmacznie.blogspot.com/2012/05/tag-11-pytan.html

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię ten krem, zwłaszcza z naleśnikami i twarożkiem :D

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...