Na blogu znaleźć możecie kilka przepisów na trufle. Dziś do mojej truflowej kolekcji dorzucam kolejną propozycję – trufle czekoladowe. Krótko i na temat: niezwykle łatwe i szybkie w wykonaniu, niezwykle smaczne, zbyt szybko znikające, idealne na podarunek. Z podanych składników wychodzi 20-25 trufli.
SKŁADNIKI
- 200 g gorzkiej czekolady
- 200 g kruchych ciasteczek maślanych
- 2 łyżki masła
- 2-3 łyżki cukru pudru (lub więcej; zależy jak słodkie trufle chcecie otrzymać)
- 2-3 łyżki cukru pudru (lub więcej; zależy jak słodkie trufle chcecie otrzymać)
- 3 łyżki śmietanki lub mleka
- cukier puder, kakao, pokruszone ciastka do obtaczania trufli
- cukier puder, kakao, pokruszone ciastka do obtaczania trufli
1. Kruche ciasteczka bardzo dokładnie pokruszyć (lub zmiksować).
2. Czekoladę połamać na kawałki i wsypać do żaroodpornej miski. Dodać masło i śmietankę/mleko. Miskę umieścić na garnku z wrzącą wodą. Gotować na małym ogniu, cały czas mieszając, aż składniki się roztopią. [Czekoladę z masłem i mlekiem można także roztopić w mikrofalówce ustawionej na 400W. Czas 1-2 minuty (trzeba jednak co chwilę sprawdzać, by czekolada się nie zagotowała). Dla mniej wprawionych polecam pierwszy sposób roztapiania czekolady.]
3. Zdjąć z ognia, dodać cukier puder. Całość utrzeć na gładką masę. Do masy wsypać pokruszone ciasteczka. Dokładnie wymieszać i, jeśli konieczne, pozostawić do ostygnięcia. Z przygotowanej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Schładzać, aż stwardnieją.
4. Schłodzone trufle obtoczyć w cukrze pudrze, kakao lub pokruszonych ciasteczkach.
Faktycznie proste w wykonaniu, tylko to szybkie znikanie mnie zasmuca;( Miłego weekendu!
OdpowiedzUsuńJak najlepiej uformować te kuleczki? w dłoniach? czy masz jakiś inny sposób?
OdpowiedzUsuńJa formuję w dłoniach, ale najpierw czekam aż masa truflowa trochę stwardnieje (wstawiam ją na chwilę do lodówki) - wtedy łatwiej jest formować kulki.
UsuńDziękuję za odpowiedź, jestem w trakcie robienia tych trufli :)
UsuńMam nadzieję, że będą smakować. Pozdrawiam :)
Usuńsmaczne kuleczki do podjadania
OdpowiedzUsuńrobilam je kiedys na swieta i tak jak mowisz sa szybkie i pyszne:)
OdpowiedzUsuńMmm :) Małe czekoladowe słodkości...pysznie!
OdpowiedzUsuńPiekne:) ja robie z mlecznej czekolady z dodatkiem likieru kawowego i obtaczam w kokosie i migdalach.
OdpowiedzUsuńTakich jeszcze nie próbowałem. Przy najbliższej okazji chętnie wykorzystam ten pomysł.
UsuńZrobiłam, gdy zaprosiłam znajomych. Wszyscy się zajadali :) Jedynym problemem było rozdrobnienie ciasteczek, ale jakoś sobie poradziłam. Dzięki!
OdpowiedzUsuń