piątek, 27 kwietnia 2012

Trufle czekoladowe


Na blogu znaleźć możecie kilka przepisów na trufle. Dziś do mojej truflowej kolekcji dorzucam kolejną propozycję – trufle czekoladowe. Krótko i na temat: niezwykle łatwe i szybkie w wykonaniu, niezwykle smaczne, zbyt szybko znikające, idealne na podarunek. Z podanych składników wychodzi 20-25 trufli.







SKŁADNIKI 
- 200 g gorzkiej czekolady 
- 200 g kruchych ciasteczek maślanych
- 2 łyżki masła
- 2-3 łyżki cukru pudru (lub więcej; zależy jak słodkie trufle chcecie otrzymać)
- 3 łyżki śmietanki lub mleka
- cukier puder, kakao, pokruszone ciastka do obtaczania trufli

1. Kruche ciasteczka bardzo dokładnie pokruszyć (lub zmiksować).

2. Czekoladę połamać na kawałki i wsypać do żaroodpornej miski. Dodać masło i śmietankę/mleko. Miskę umieścić na garnku z wrzącą wodą. Gotować na małym ogniu, cały czas mieszając, aż składniki się roztopią. [Czekoladę z masłem i mlekiem można także roztopić w mikrofalówce ustawionej na 400W. Czas 1-2 minuty (trzeba jednak co chwilę sprawdzać, by czekolada się nie zagotowała). Dla mniej wprawionych polecam pierwszy sposób roztapiania czekolady.]

3. Zdjąć z ognia, dodać cukier puder. Całość utrzeć na gładką masę. Do masy wsypać pokruszone ciasteczka. Dokładnie wymieszać i, jeśli konieczne, pozostawić do ostygnięcia. Z przygotowanej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Schładzać, aż stwardnieją.

4. Schłodzone trufle obtoczyć w cukrze pudrze, kakao lub pokruszonych ciasteczkach.

11 komentarzy:

  1. Faktycznie proste w wykonaniu, tylko to szybkie znikanie mnie zasmuca;( Miłego weekendu!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak najlepiej uformować te kuleczki? w dłoniach? czy masz jakiś inny sposób?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja formuję w dłoniach, ale najpierw czekam aż masa truflowa trochę stwardnieje (wstawiam ją na chwilę do lodówki) - wtedy łatwiej jest formować kulki.

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź, jestem w trakcie robienia tych trufli :)

      Usuń
    3. Mam nadzieję, że będą smakować. Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. smaczne kuleczki do podjadania

    OdpowiedzUsuń
  4. robilam je kiedys na swieta i tak jak mowisz sa szybkie i pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm :) Małe czekoladowe słodkości...pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Piekne:) ja robie z mlecznej czekolady z dodatkiem likieru kawowego i obtaczam w kokosie i migdalach.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takich jeszcze nie próbowałem. Przy najbliższej okazji chętnie wykorzystam ten pomysł.

      Usuń
  7. Zrobiłam, gdy zaprosiłam znajomych. Wszyscy się zajadali :) Jedynym problemem było rozdrobnienie ciasteczek, ale jakoś sobie poradziłam. Dzięki!

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...