Kilka dni temu przyszła mi ochota na przyrządzenie kremu cytrynowego. W zasadzie to bez konkretnego przeznaczenia. Jeśli już go przygotuję, a rezultat spełni moje oczekiwania, to wtedy się zastanowię co z nim dalej począć. Dziś zamiar został zrealizowany. Przewertowałem kilka książek, przejrzałem wiele blogów i na podstawie licznych przepisów wypracowałem własną koncepcję przyrządzenia lemon curd – bardzo prostą i szybką. Krem wyszedł rewelacyjny – żółty, słodko-kwaśny i niezwykle aromatyczny. Nie mam porównania do innych takich kremów (nigdy nie jadłem ani kupnego, ani własnoręcznie przygotowanego lemon curd), ale efekt, który uzyskałem, bardzo mnie zadowala. Teraz muszę tylko znaleźć odpowiednie zastosowanie dla kremu cytrynowego. Z tym nie powinno być najmniejszego problemu. W ciągu najbliższych dni spodziewajcie się więc przepisów z lemon curd. Jeśli macie jakieś sprawdzone przepisy z kremem cytrynowym, to wpisujcie je w komentarzach – chętnie z nich skorzystam.
SKŁADNIKI
- sok i skórka otarta z 1,5 cytryny
- 100 g masła (w temperaturze pokojowej)
- 200 g cukru
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 2 jajka
- 2 żółtka
1. Wszystkie składniki (oprócz masła) umieścić w metalowej misce, a miskę umieścić nad garnkiem z gotującą się wodą. Składniki podgrzewać na parze tak długo (ciągle mieszając), aż wszystkie się połączą i masa zgęstnieje.
mam identyczne słoiki xd
OdpowiedzUsuńlemon curd robiłam, ale wiesz, nie zachwycił mnie.
spodziewałam się lepszego efektu, zabójczego szału. dla mnie był to zwykły, słodki krem cytrynowy.
Mam ochotę na domowe lemon curd i chyba skorzystam z Twojego przepisu ;) Dziękuję i pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńjest cudnie słoneczny!
OdpowiedzUsuńmega apetycznie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńFaktycznie prezentuję się bosko. Co do zastosowań to ja znam jedno mocno klasyczne. Tarteletki z ów kremem. Dla mnie pycha, polecam:)
OdpowiedzUsuńKiedyś próbowałam ale nie wyszedł mi :( Za to Twój wygląda rewelacyjnie.
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie ...zostałaś wciągnięta do zabawy i czekam na odpowiedzi:http://jestsmacznie.blogspot.com/2012/05/tag-11-pytan.html
Bardzo lubię ten krem, zwłaszcza z naleśnikami i twarożkiem :D
OdpowiedzUsuń