czwartek, 22 marca 2012

Granola

Jako wielki fan wszelkiego rodzaju musli, stwierdziłem, że już czas najwyższy własnoręcznie przyrządzić jakąś zbożowo-owocową mieszankę. No i przyrządziłem. I to od razu w ilościach gargantuicznych (w przepisie podaję składniki na połowę mojej porcji, z której i tak wyjdzie sporo granoli). Granolę zrobiłem w nieco odmienny sposób niż podaje to większość przepisów. Zamiast zapiekać ją na blasze w piekarniku, wykorzystałem patelnię. Dzięki temu szybciej mogłem cieszyć się pyszną mieszaniną. Teraz wiem, że częściej będę przygotowywał takie zbożowe mieszanki. Już mam kilka pomysłów na kolejne wersje granoli. Was też zachęcam do eksperymentowania.



SKŁADNIKI
- 400 g płatków owsianych (wykorzystałem płatki górskie)
- 50 g otrębów pszennych (lub każdych innych)
- 80 g wyłuskanych ziaren słonecznika
- 100 g suszonej żurawiny
- 3 łyżki miodu gryczanego
- sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy

1. Wszystkie suche składniki umieścić na dużej patelni. Polać miodem i sokiem z pomarańczy. Prażyć na średnim ogniu (od czasu do czasu mieszając), aż mieszanka się zrumieni.

2. Uprażoną mieszankę pozostawić do ostudzenia. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

3 komentarze:

  1. A później zrób muffiny z granolą :) Przepis u mnie na blogu :)
    Przepiśnik kuchenny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojj tak, zgadza się, domowa najlepsza, też się o tym jakiś czas temu przekonałam. Twoja wersja prezentuje się bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...