niedziela, 13 listopada 2011

Serniczki puchate

Propozycja przede wszystkim dla tych, którym brakuje czasu na kulinarne szaleństwa. Serniczki przygotowuje się błyskawicznie. Nie wymagają także wiele energii. Nie oznacza to jednak, że jest to deser skromny i niezbyt efektowny. Wręcz przeciwnie – serniczki są puchate, delikatne i, co najważniejsze, pyszne. Podsumowując, przepis dla zapracowanych, leniwych i lubiących lekkie desery. Polecam!





SKŁADNIKI (4 sztuki)
- 100 g suszonej żurawiny
- 500 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym (użyłem serka z pokruszoną laską wanilii)
- 100 g cukru pudru
- 50 g masła (rozpuszczonego i przestudzonego)
- 2 łyżki mąki pszennej
- 4 jajka

1. Nagrzać piekarnik do temperatury 190°C. Natłuścić 4 foremki do tartaletek (o średnicy 12 cm).

2. Jajka zmiksować z cukrem pudrem. Dodać serek homogenizowany, przesianą mąkę i rozpuszczone masło. Delikatnie wymieszać. Na koniec dodać żurawinę i ponownie wymieszać.

3. Masą serową napełnić przygotowane foremki. Wstawić do piekarnika i piec 30-35 minut. Ostudzić.

5 komentarzy:

  1. Pięknie wyrosły, jeszcze ciepłe musza byc pyszne :)Nie wytrzymałabym do wystudzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny, szybki deser:) Wyglądają puchato i pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wiem, że Pani domeną jest pieczenie, ale ostatnio wpadł mi w oko konkurs dla blogerów na www.dniherbaty.pl (zakładka Herbata z dodatkami) - myślę,że może PAni próbować - inwencji Pani nie brakuje :P

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...