SKŁADNIKI
- 150 g miękkiego masła
- 110 g (1/2 szklanki) cukru pudru (użyłem zwykłego dla efektu porowatej skóry :))
- 320 g (2 szklanki) mąki pszennej
- 1 jajko
- 110 g (1/2 szklanki) cukru pudru (użyłem zwykłego dla efektu porowatej skóry :))
- 320 g (2 szklanki) mąki pszennej
- 1 jajko
- szczypta proszku do pieczenia
- 2 łyżki mleka
- kilka kropel aromatu migdałowego
- migdały
- czerwony lukier
- kilka kropel aromatu migdałowego
- migdały
- czerwony lukier
1. Nagrzać piekarnik do temperatury 200°C. Natłuścić blachę.Migdały sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Pozbawione skórki podzielić na połówki.
2. Masło posiekać z mąką, proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać jajko, mleko i aromat migdałowy. Wyrobić na jednolite ciasto. Schłodzić przez 30 minut.
3. Z kuli odrywać kawałki ciasta i formować z nich paluchy długości ok. 10 cm i grubości nie większej niż ludzki palec. W miejscu paznokcia umieścić migdał. Wałeczek naciąć nożem w miejscach, w których zgina się palec. Paluchy ułożyć na blasze. Piec przez 10-15 minut. Upieczone i ostudzone udekorować czerwonym lukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz