SKŁADNIKI
- 4 cytryna
- 250 g + 3 płaskie łyżki mąki pszennej
- 220 g cukru
- 80 g cukru pudru
- 80 g cukru pudru
- 200 g masła
- 5 jajek
- łyżka kwaśnej śmietany
- 180 ml słodkiej śmietanki 18%
- 180 ml słodkiej śmietanki 18%
1. Nagrzać piekarnik do temperatury 190°C. Natłuścić formę do tarty (28 cm średnicy).
2. Zagnieść kruche ciasto. Na stolnicę przesiać 250 g mąki, dodać 150 g masła – całość posiekać. Dodać cukier puder, łyżkę kwaśnej śmietany oraz żółtko. Szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, zwinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na pół godziny.
3. Ciasto rozwałkować na okrągły placek. Wyłożyć nim przygotowaną wcześniej formę. Na cieście położyć krążek papieru do pieczenia, a na niego wysypać suche ziarna fasoli (w ten sposób podczas pieczenia ciasto pozostanie płaskie i się nie wybrzuszy). Tartę wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut. Po tym czasie usunąć fasolę i papier. Ciasto zapiekać jeszcze przez 10 minut.
4. Jajka (4 całe i jedno białko) lekko ubić. Do jajek dodać cukier, słodką śmietankę, sok i skórkę otartą z cytryn, 3 płaskie łyżki mąki oraz 50 g masła. Całość dobrze wymieszać. Masę gotować na wolnym ogniu, aż składniki się połączą i całość zgęstnieje. Masę wyłożyć na przestudzone ciasto. Tartę zapiekać przez 10-15 minut w temperaturze 160°C.
Wygląda przepysznie! Kolor niesamowity!
OdpowiedzUsuńteż mnie ta kolorystyka zachwyciła.
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda ;]
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystko co cytrynowe. I kwaśny smak soku cytrynowego i niezwykły aromat skórki. Napewno wypróbuję przepis. Pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuńrobiłem w ostatni weekend, białka ubiłem jak do biszkoptu jeśli chodzi o masę, wyszło świetnie i smacznie, niedługo znów zrobię :-)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakuje. A pomysł z ubiciem białek wykorzystam przy następnym przygotowywaniu tarty. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń