wtorek, 22 listopada 2011

Wspaniała tarta cytrynowa

Na blogu prezentowałem już tartę limonkową (mój ulubiony deser autorstwa Nigelli). Tym razem przedstawiam tartę z cytrynami. Jest równie zachwycająca jak tarta limonkowa, choć tak bardzo od niej różna. Cechą wspólną obu ciast (oprócz tego, że są obłędnie pyszne) jest niesamowity aromat, jaki nadają im cytrusy. Nie da się tego efektu opisać żadnymi słowami. Trzeba spróbować i przekonać się samemu.





SKŁADNIKI 
- 4 cytryna
- 250 g + 3 płaskie łyżki mąki pszennej
- 220 g cukru
- 80 g cukru pudru
- 200 g masła
- 5 jajek
- łyżka kwaśnej śmietany
- 180 ml słodkiej śmietanki 18%

1. Nagrzać piekarnik do temperatury 190°C. Natłuścić formę do tarty (28 cm średnicy).

2. Zagnieść kruche ciasto. Na stolnicę przesiać 250 g mąki, dodać 150 g masła – całość posiekać. Dodać cukier puder, łyżkę kwaśnej śmietany oraz żółtko. Szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, zwinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na pół godziny.

3. Ciasto rozwałkować na okrągły placek. Wyłożyć nim przygotowaną wcześniej formę. Na cieście położyć krążek papieru do pieczenia, a na niego wysypać suche ziarna fasoli (w ten sposób podczas pieczenia ciasto pozostanie płaskie i się nie wybrzuszy). Tartę wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut. Po tym czasie usunąć fasolę i papier. Ciasto zapiekać jeszcze przez 10 minut.

4. Jajka (4 całe i jedno białko) lekko ubić. Do jajek dodać cukier, słodką śmietankę, sok i skórkę otartą z cytryn, 3 płaskie łyżki mąki oraz 50 g masła. Całość dobrze wymieszać. Masę gotować na wolnym ogniu, aż składniki się połączą i całość zgęstnieje. Masę wyłożyć na przestudzone ciasto. Tartę zapiekać przez 10-15 minut w temperaturze 160°C. 


6 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie! Kolor niesamowity!

    OdpowiedzUsuń
  2. też mnie ta kolorystyka zachwyciła.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam wszystko co cytrynowe. I kwaśny smak soku cytrynowego i niezwykły aromat skórki. Napewno wypróbuję przepis. Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. robiłem w ostatni weekend, białka ubiłem jak do biszkoptu jeśli chodzi o masę, wyszło świetnie i smacznie, niedługo znów zrobię :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cieszę się, że smakuje. A pomysł z ubiciem białek wykorzystam przy następnym przygotowywaniu tarty. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...