środa, 17 sierpnia 2011

Tartaletki z borówkami

Owoce jagodowe należą do moich ulubionych*. Świetnie smakują na surowo – najlepiej prosto z krzaczka. Idealnie sprawdzają się także przy przygotowywaniu słodkości – jako składnik ciast i ciasteczek, dżemów i musów, soków i koktajli. Nie wyobrażam sobie letnich wypieków bez owoców jagodowych. Ich obecność ożywia ciasta, nadaje im wyrazistość. Sprawia, że lato ma więcej smaku. Dziś proponuję tartaletki z borówkami na kakaowym spodzie. Z odrobiną sernika. Dla mnie wyśmienite.
* tak jak i wszystkie inne owoce




SKŁADNIKI (4 sztuki)
- 400 g borówek amerykańskich
- 300 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 120 g masła
- 1 jajko
- 150 g sera białego (tłustego)
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżki wody

1. Nagrzać piekarnik do temperatury 190°C. Natłuścić 4 foremki do tartaletek (o średnicy 12 cm).

2. Przesiać 300 g mąki do miski. Masło pokroić na kawałeczki i palcami wetrzeć w mąkę, aż masa będzie przypominała kruszonkę. Wsypać 25 g (2 płaskie łyżki) cukru oraz łyżkę kakao i wymieszać. Dodać 2 łyżki wody i wyrobić miękkie ciasto. Schłodzić je przez 15 minut w lodówce.

3. Ciasto podzielić na 4 równe części. Wyłożyć nimi przygotowane foremki.

4. W misce utrzeć ser biały z 25 g (2 płaskie łyżki) cukru oraz jajkiem. Masę serową rozsmarować na tartaletkach. Wierzch posypać borówkami. Wstawić do piekarnika. Piec przez 25-30 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i ostudzić. Posypać cukrem pudrem.



wersja do druku

10 komentarzy:

  1. Też uwielbiam dodatek owoców jagodowych w ciastach - są genialne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sliczne tarteletki. Bardzo lubie takie male slodkosci. Pozwolisz, ze porwe jedna do kawki? :))

    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają wyśmienicie, również jestem fanką owoców jagodowych :)

    OdpowiedzUsuń
  4. a tu znowu smakowitości! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. ja też wyznaję jagodowe pyszności :) urocze tartaletki ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam, muszą być pyszne! Czekoladowy spód, sernik i owoce - wszystko co najlepsze :D

    OdpowiedzUsuń
  7. kuszą mnie tartaletki kakaowe już od jakiegoś czasu ;) po moim słodkim torcie, powinnam zjeść coś zdrowszego z owocami :) a nie tylko opycham się kremem :P tartletki super :) bardzo takie lubię. Też kiedyś robiłam z jagodami, ale bez kremu. Z taką masą serkową na pewno są lepsze, bo nie tak suche. To następnym razem ;) Dziękuję Ci też za życzenia urodzinowe :) I pozdrawiam Cię bardzo serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja także jestem wielką fanką borówki amerykańskiej, dlatego bardzo ubolewam nad tym, że w tym roku nasz krzak tak mało obrodził :( Ale tarteletki pierwsza klasa! Chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Sliczne sa :) a ja dostalam takiego ssania na slodkie, ze nie wiem teraz, co z soba zrobic :)

    OdpowiedzUsuń
  10. przepiękne :) wreszcie widzę gdzieś masę do tartaletek, która nie składa się z prawie samego masła.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...