SKŁADNIKI
- 300 g dyni
- 500 g mąki pszennej
- 125 g cukru
- 60 g margaryny
- 60 ml oleju słonecznikowego (a najlepiej z pestek dyni)
- 35 g drożdży
- 185 ml (3/4 szklanki) mleka
- kilka kropel olejku migdałowego
1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Natłuścić małą blaszkę, formę keksową lub foremkę do babki. Natłuszczoną formę wysypać bułką tartą.
2. Miąższ dyni pokroić na małe kawałki i rozgotować w 120 ml (pół szklanki) mleka na gładką masę, rozgniatając kawałki dyni widelcem.
3. Pozostałe mleko delikatnie podgrzać. W mleku rozpuścić łyżeczkę cukru oraz drożdże. Pozostawić do wyrośnięcia na 15 minut. Margarynę umieścić z olejem w małym rondelku. Podgrzewać, aż tłuszcz się rozpuści.
4. Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, rozczyn z drożdży, roztopiony tłuszcz, kilka kropel olejku migdałowego oraz dynię. Wyrobić na gładkie ciasto. Przełożyć do foremki i pozostawić na 20 minut, aż ciasto lekko wyrośnie. Foremkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 40-45 minut. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i od razu wyłożyć z foremki. Pozostawić do ostygnięcia. Polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.
wersja do druku
w mojej kuchi też jest dynia przekreślona , przez podobne dośiadczenia ,
OdpowiedzUsuńno ale może teraz.....
dynie mam, a nie wiem co z nich przyrządzę.
OdpowiedzUsuńhm, chwila. już wiem! takie cudne ciasto ;]
Zapachniało mi rzeczywiście jesienią... zwłaszcza, że pogoda niezbyt dopisuje, za oknem kracze wrona... rety *popada w lekką depresję*
OdpowiedzUsuńAle! - zaraz pewno humorek mi powróci, kiedy tylko upiekę sobie dyniowe pyszne ciacho z Twojego przepisu - zapisuję go sobie! ^__^
Pozdrawiam serdecznie,
Nenecha
Widzę,że mamy podobne doświadczenia jeśli chodzi o dynię bo. Ja też zjadłam danie a właściwie zupę,która mi nie smakowała i dynia poszła w odstawkę ale w tym roku to się zmieni i mam w planach przyrządzić kilka pyszności z dynią w roli głównej :) A ciacho wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuń