czwartek, 11 sierpnia 2011

Babeczki czekoladowe

Czekolada! Na samą myśl ślinka napływa do ust. Biała, mleczna, deserowa, z nadzieniem lub bez – każdy znajdzie coś dla siebie. Ciasta, torty, babeczki, czekoladki, trufle... Nie można przejść obok nich obojętnie. Czekolada czystą rozpustą jest i basta. No i oczywiście nie może zabraknąć jej na tym blogu. Dziś pojawia się w postaci babeczek. Ich wykonanie wymaga pewnego nakładu czasu, jednak miłośników czekolady nie powinno to zniechęcić. Końcowy efekt wart jest bowiem odrobiny pracy. Babeczki są ucztą dla oka, przede wszystkim zaś dla podniebienia.




SKŁADNIKI (12 sztuk)
- 370 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 120 g masła
- 3 jajka
- 300 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
- 100 g gorzkiej czekolady
- 150 ml mleka
- 1 łyżka wody
- opakowanie budyniu czekoladowego (40 g)

1. Nagrzać piekarnik do temperatury 190°C. Natłuścić 12 foremek do babeczek (ja wykorzystałem blachę do mufinek). 

2. Przesiać 300 g mąki do miski. Masło pokroić na kawałeczki i palcami wetrzeć w mąkę, aż masa będzie przypominała kruszonkę. Wsypać 25 g (2 płaskie łyżki) cukru i wymieszać. Dodać łyżkę wody i wyrobić miękkie ciasto. Schłodzić je przez 15 minut w lodówce.

3. Ciasto podzielić na 12 równych części. Wyłożyć nimi przygotowane foremki.

4. W misce zmiksować serek homogenizowany z 110 g cukru oraz 3 jajkami. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej wraz z 30 ml (2 łyżki) mleka. Jedną kostkę czekolady pozostawić do dekoracji. Roztopioną czekoladę przelać do masy serowo-jajecznej. Dodać 50 g mąki oraz budyń czekoladowy. Całość dokładnie zmiksować. Masą napełnić babeczki. Wstawić do piekarnika. Piec przez 25 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i ostudzić.

5. Do 120 ml mleka dodać 15 g (czubatą łyżkę) cukru oraz 20 g (2 łyżki) mąki. Wymieszać trzepaczką. Zagotować, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Zestawić z ognia. Do gorącej masy dodać 50 g serka homogenizowanego. Wystudzić.

6. Wystudzoną masą budyniową udekorować babeczki. Na wierzch zetrzeć pozostawioną kostkę czekolady.



















wersja do druku

9 komentarzy:

  1. ta masa to tak trochę serniczkowo smakuje? : )

    OdpowiedzUsuń
  2. Babeczki wyglądają wspaniale, na pewno są przepyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają bosko! aż ślinka cieknie! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Masa smakuje trochę sernikowo, trochę czekoladowo. Jest wilgotna i bardzo aromatyczna. I do tego idealnie pasuje do kruchej "otoczki".

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny pomysł z tymi babeczkami :) Super wyglądają

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny pomysł ;) Na pewno wypróbuję! Obserwuję i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajny deser :) Nie chciałabyś go dodać do konkursu na moim blogu na przepis na deser? Do wygrania jest piekarnik i weekend dla 2 osób w Warszawie. Możesz w sumie dodać 3 różne desery, ale w osobnych komentarzach. Mam nadzieję, że nie pogniewasz się, że dodaję link - najwyżej usuń ten komentarz :)
    http://gotowaniecieszy.blox.pl/2011/09/Konkurs.html

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...