SKŁADNIKI (12 sztuk)
- 200 g jagód
- 250 g mąki pszennej
- 200 g cukru
- 100 g masła
- 1 jajko
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 ml maślanki naturalnej
- 100 g gorzkiej czekolady
1. Nagrzać piekarnik do temperatury 190°C. Natłuścić 12 formek do mufinek lub przygotować foremki papierowe.
2. W rondelku rozpuścić połamaną czekoladę i masło. Wymieszać by powstała gładka masa. Lekko przestudzić.
3. Do przestudzonej masy dodać cukier, lekko ubite jajko oraz maślankę. Dodać również przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Do przygotowanego ciasta wsypać jagody. Ponownie wymieszać.
4. Nałożyć ciasto do przygotowanych foremek, napełniając je do pełna. Piec 20-25 minut. Udekorować rozpuszczoną czekoladą lub cukrem pudrem.
Bardzo mi się te babeczki podobają... Mniam!
OdpowiedzUsuńSzkoda, że już nie ma jagód, zrobię może z malinami, ale oryginalną wersję wypróbuję w przyszłym roku. :)
Tylko jedna mała uwaga: to nie są muffinki, w muffinkach nic się nie miksuje, całe wykonanie polega tylko na wymieszaniu składników mokrych, suchych i dodatków. To tak na przyszłość :)
Pozdrawiam!