poniedziałek, 25 lipca 2011

Mufinki czekoladowo-jagodowe

Jagody są owocami, które w połączeniu z gorzką czekoladą smakują wybornie. Mufinki, na które przepis znajdziecie poniżej, są tego najlepszym przykładem. Można podawać je ciepłe lub zimne. W każdej postaci są niezwykle aromatyczne i swym zapachem wypełniają cały dom. Piekąc je sprawicie przyjemność nie tylko sobie...







SKŁADNIKI (12 sztuk)
- 200 g jagód
- 250 g mąki pszennej
- 200 g cukru
- 100 g masła
- 1 jajko
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 ml maślanki naturalnej
- 100 g gorzkiej czekolady 

1. Nagrzać piekarnik do temperatury 190°C. Natłuścić 12 formek do mufinek lub przygotować foremki papierowe. 

2. W rondelku rozpuścić połamaną czekoladę i masło. Wymieszać by powstała gładka masa. Lekko przestudzić.

3. Do przestudzonej masy dodać cukier, lekko ubite jajko oraz maślankę. Dodać również przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Do przygotowanego ciasta wsypać jagody. Ponownie wymieszać.

4. Nałożyć ciasto do przygotowanych foremek, napełniając je do pełna. Piec 20-25 minut. Udekorować rozpuszczoną czekoladą lub cukrem pudrem.



wersja do druku


1 komentarz:

  1. Bardzo mi się te babeczki podobają... Mniam!
    Szkoda, że już nie ma jagód, zrobię może z malinami, ale oryginalną wersję wypróbuję w przyszłym roku. :)
    Tylko jedna mała uwaga: to nie są muffinki, w muffinkach nic się nie miksuje, całe wykonanie polega tylko na wymieszaniu składników mokrych, suchych i dodatków. To tak na przyszłość :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...