Po raz kolejny owoce w roli głównej. Tym razem wiśnie. Nie same, lecz w towarzystwie aksamitnego jogurtu. Idealna propozycja dla miłośników niezbyt słodkich, orzeźwiających deserów. Do tego cieszy oko pięknym karminowym kolorem.
SKŁADNIKI
- 300 g wiśni
- 250 g mąki pszennej
- 200 g cukru pudru
- 150 g masła
- 1 żółtko
- szczypta proszku do pieczenia
- 50 ml mleka
- 700 g jogurtu naturalnego typu greckiego
- 3 łyżeczki żelatyny
- opakowanie kisielu o smaku wiśniowym
- łyżka płynnego miodu
- 3 łyżki cukru
1. Nagrzać piekarnik do temperatury 190°C. Natłuścić formę do tarty (moja ma 31 cm średnicy).
2. Zagnieść kruche ciasto. Na stolnicę przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodać masło – całość posiekać. Dodać cukier puder (100 g) mleko oraz żółtko. Szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, zwinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej pół godziny.
3. Ciasto rozwałkować na okrągły placek. Wyłożyć nim przygotowaną wcześniej formę, spod ponakłuwać widelcem. Ciasto przykryć papierem do pieczenia i napełnić suchą fasolą. Tartę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 10 minut. Formę z ciastem wyjąć z piekarnika, usunąć fasolę i papier. Ciasto ponownie wstawić do piekarnika i piec przez 10 minut. Upieczone ciasto wyjąć z formy i pozostawić do wystygnięcia.
4. Wymieszać jogurt naturalny z miodem i cukrem pudrem (100 g). Żelatynę rozpuścić w 2-3 łyżkach gorącej wody. Dodać do masy jogurtowej i wymieszać. Tartę wypełnić przygotowaną masą.
5. Wiśnie wydrylować. Włożyć do garnka, dodać 3 łyżki cukru oraz szklankę wody. Zagotować. Do gotujących się wiśni dodać kisiel rozpuszczony w połowie szklanki wody. Gotować aż masa zgęstnieje. Wystudzić. Wiśnie wyłożyć na tartę. Tartę schładzać przez kilka godzin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz