sobota, 23 lipca 2011

Tartaletki sernikowe z malinami

Maliny. Czerwone i pachnące. Są inspiracją dla wielu kulinarnych pomysłów. Chętnie wykorzystywane przy przygotowywaniu deserów, ale także przy sporządzaniu soków i dżemów. Maliny najbardziej lubię w postaci nieprzetworzonej. Takie smakują najlepiej. Szczególnie zaś polecam delikatne tartaleki sernikowe.







SKŁADNIKI (6 sztuk)
- maliny
- 200 g mąki pszennej
- 75 g cukru
- 100 g margaryny
- 1 jajko
- szczypta proszku do pieczenia
- 200 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
- 125 g serka naturalnego/śmietankowego
- płaska łyżeczka żelatyny

1. Nagrzać piekarnik do temperatury 190°C. Natłuścić 6 foremek do tartaletek (o średnicy 10 cm). Foremki można wysypać bułką tartą.

2. Zagnieść kruche ciasto. Na stolnicę przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodać margarynę – całość posiekać. Dodać cukier oraz jajko. Szybko zagnieść. Ciasto podzielić na 6 równych części. Uformować z nich małe kulki i schłodzić je w lodówce (co najmniej przez 30 minut).

3. Każdą kulkę rozwałkować na okrągły placek. Wyłożyć nimi przygotowane wcześniej foremki. Ciasto ponakłuwać widelcem. Tartaletki wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 20-25 minut. Wystudzić.

4. Wymieszać serek homogenizowany z serkiem naturalnym. Żelatynę rozpuścić w 2-3 łyżkach gorącej wody. Dodać do masy serowej i wymieszać. Tartaletki wypełnić przygotowaną masą. Na wierzchu ułożyć maliny.


wersja do druku   

1 komentarz:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...