SKŁADNIKI
- 430 g (ok. 300 ml) miodu
- 750 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 jajka
- 50 g masła
- 120 g cukru
- 50 g przyprawy do piernika
LUKIER
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 jajka
- 50 g masła
- 120 g cukru
- 50 g przyprawy do piernika
LUKIER
- 1 białko jajka
- 150–250 g cukru pudru (zależy od wielkości jajka)
1. Miód, cukier, masło i przyprawę do piernika podgrzewać na małym ogniu, aż składniki się roztopią i połączą w płynną masę. Ostudzić.
2. Mąkę wymieszać z sodą, dodać jajka i ostudzoną masę miodową. Wyrobić na elastyczne ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 12 godzin. W tym czasie ciasto dojrzeje i stanie się bardziej sztywne.
3. Ciasto wyrabiać porcjami i rozwałkowywać, lekko podsypując mąką, na grubość 5 mm. Wykrawać pierniczki i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180°C przez 10 minut (pierniczki powinny się zarumienić).
4. Przygotować lukier, mieszając cukier puder z białkiem. Ilość pudru zależy od wielkości jajka, dlatego najlepiej dosypywać cukier porcjami, aż powstanie gęsta masa. Polukrować pierniczki.
Wyglądają bajecznie, pięknie ozdobione :)
OdpowiedzUsuń