SKŁADNIKI
- 220 g (ok. 150 ml) miodu
- 375 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 jajko
- 25 g masła
- 50 g cukru
- 30 g przyprawy do piernika
- powidła śliwkowe
- czekolada/polewa czekoladowa
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 jajko
- 25 g masła
- 50 g cukru
- 30 g przyprawy do piernika
- powidła śliwkowe
- czekolada/polewa czekoladowa
1. Miód, cukier, masło i przyprawę do piernika podgrzewać na małym ogniu, aż składniki się roztopią i połączą w płynną masę. Ostudzić.
2. Mąkę wymieszać z sodą, dodać jajko i ostudzoną masę miodową. Wyrobić na elastyczne ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 12 godzin. W tym czasie ciasto dojrzeje i stanie się sztywne.
3. Ciasto wyrabiać porcjami i rozwałkowywać, lekko podsypując mąką, na grubość 4 mm. Wyciąć krążki ciasta (użyłem szklanki). Na połowie krążków umieścić powidła śliwkowe (1/3–1/2 łyżeczki na samym środku), przykryć pozostałymi krążkami, lekko zlepiając brzegi. Wycinać pierniczki i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180°C przez 10 minut (pierniczki powinny się zarumienić).
4. Wystudzone pierniczki polać rozpuszczoną czekoladą.
wyglądają apetycznie ;)
OdpowiedzUsuń