poniedziałek, 17 listopada 2014

Jogurt limonkowy

Szybkich przepisów ciąg dalszy. Choć słowo "przepis" to w tym przypadku zdecydowane nadużycie. Poniższy pomysł narodził się przede wszystkim z zamiłowania do tarty limonkowej, której smak ubóstwiam, lecz także z powodu nieobecności jogurtów cytrusowych na polskim rynku. I mam tu na myśli produkty o smaku cytryn, limonek, pomarańczy, a nie te aromatyzowane kwaskiem cytrynowym (bo na takie niestety można natrafić). Poszedłem na łatwiznę i jako bazę do deseru wybrałem gęsty jogurt typu greckiego (o zawartości tłuszczu ok. 10%). Lecz można pokusić się o własny wyrób jogurtu. Jeśli macie przepis niewymagający specjalistycznego sprzętu, którego osobiście nie posiadam, to poproszę. Chętnie wypróbuję. Jogurt posłodziłem miodem, ale cukier puder też się sprawdzi. Limonki można zastąpić cytrynami. Efekt będzie równie pyszny.


SKŁADNIKI
- 400 g jogurtu naturalnego typu greckiego
- 2 łyżki syropu cukrowego / 2 łyżki miodu / 2 łyżki cukru pudru
- 2 limonki


Limonki dokładnie umyć. Wycisnąć z nich sok. Posłodzić. Wymieszać z jogurtem. Przełożyć do słoiczków, przykryć i schłodzić (co najmniej przez kilka godzin, a najlepiej przez noc).




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...