wtorek, 29 października 2013

Tort biały z granatem

Tym razem tort. Puszysty biszkopt przełożony białym śmietankowym kremem z owocem granatu. Pyszności. Ilość cukru użytego do kremu powinna zależeć od waszych upodobań (dlatego podaję przedział ilościowy). Ja użyłem 80 g. Krem wyszedł bardzo słodki, ale idealnie komponuje się z kwaskowatymi ziarenkami granatu. Jeśli zamierzacie użyć innych (słodkich) owoców, zalecam zmniejszenie ilości cukru użytego do kremu.
Krótkie przypomnienie: co zrobić, aby biszkopt wyszedł idealny. Do biszkoptu nie używam proszku do pieczenia. Ciasto i tak wyrośnie. Białka z cukrem ubijam dość długo, aż będą miały konsystencję gęstego kremu. Dopiero wtedy dodaję pozostałe składniki. W tortownicy dno wykładam papierem do pieczenia, a ścianki pozostawiam suche. Dzięki temu podczas pieczenia brzegi nie zapadają się do środka i biszkopt jest idealnie równy. Po wystudzeniu brzegi ciasta od formy oddzielam za pomocą noża.






4 komentarze:

  1. Chyba każdy wie, jak dobrze wpływa granat na organizm człowieka i jak zdrowy on jest. Dlatego tort jak najbardziej na plus.

    OdpowiedzUsuń
  2. nigdy nie dodawałam granatu do tortu, pysznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak świątecznie wygląda, śliczny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniały tort! : )
    Bardzo mi się podoba dodatek granatu!

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...