niedziela, 27 października 2013

Korzenne ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe. Nieco odmienne od ciasta wcześniej prezentowanego na blogu (ponad dwa lata temu!), bo tym razem w wersji korzennej, z dużą ilością przypraw: cynamonu, goździków, gałki muszkatołowej i, ostatnio mojego ulubionego, anyżu. Marchewkę starłem na drobnych oczkach, odstawiłem na pół godziny, a przed dodaniem do ciasta odcisnąłem. Zabieg ten sprawił, że ciasto nie było nadmiernie ciężkie od soku marchewkowego i pięknie wyrosło. Pozostało przy tym niezwykle wilgotne. Z każdym dniem było coraz lepsze, ale niestety się skończyło :( Trzeba będzie przyrządzić kolejne.






3 komentarze:

  1. Ach, ostatnio cały czas myślę o marchewkach zamkniętych w cieście! Taka korzenna wersja jest zdecydowanie najlepsza :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie aromatyczne ciasta:)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...