niedziela, 19 maja 2013

Tort czekoladowy z mascarpone


Lody czekoladowe z własnej domowej wytwórni były tak dobre, że postanowiłem wypróbować inne smaki. W zamrażalniku mrożą się już truskawkowe, a w kolejce do przyrządzenia czekają krówkowe, limonkowe i... szampańskie. Z tymi ostatnimi to mnie może trochę wyobraźnia ponosi, ale nie mogę się oprzeć. Czekając na lody, prezentuję kolejne ciasto czekoladowe – tort czekoladowy z kremem na bazie śmietany kremówki i serka mascarpone. Nie było żadnej specjalnej okazji aby przygotować tort, ale odrobina przyjemności jest czasem potrzebna bez okazji.









11 komentarzy:

  1. Pysznie. Czekam na przepis na szampańskie lody!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne zdjecia i tort rowniez,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wykorzystam ten przepis, na pewno, bo wygląda obłędnie :)
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  4. Lody szampańskie.. tak, tak, taaak! <3

    OdpowiedzUsuń
  5. zrobiłam tort ale nie wyszedł pięknie, ciasto nie urosło, jaka może być przyczyna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba pamiętać, żeby: używać składników w temperaturze pokojowej (chyba, że w przepisie zaznaczono inaczej), ciasto mieszać jednostajnie (a nie chaotycznie), ciasto wkładać do nagrzanego już piekarnika, piekarnika nie otwierać podczas pieczenia (zwłaszcza w początkowej fazie wypiekania). Stosuję się do tych zasad, ale i tak od czasu mi nie wyjdzie. Czasami na zakalec nie ma rady. Pozdrawiam

      Usuń
  6. Wygląda naprawdę fantastycznie :)
    A lodów szampańskich to bym chciała spróbować... :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Szkoda, że śmietana z czekoladą sie nie ubije ... własnie zmarnowałam na ten przepis drugi dzień ...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ubije się - trzeba ją tylko dobrze schłodzić. Ważny jest także dobór składników - dobrej jakości czekolada i śmietana 36%.

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...