czwartek, 26 kwietnia 2012

Cukrowe ciasteczka


Dziś propozycja prosta i tradycyjna. Kruche ciasteczka z cukrem. Takie, jakie każdy pamięta z dzieciństwa. W moim domu gościły niezwykle często. Mama przygotowywała ciasto, rozwałkowywała je na cienki placek, a ja wykrawał ciasteczka za pomocą szklanki (szklanka zawsze występowała w roli foremki do ciastek :)). Posypane cukrem ciasteczka lądowały porcjami w piekarniku. Po upieczeniu trzeba już tylko było poczekać, aż ostygną. Oj, z tym czekaniem to bywało ciężko. Dziś nie jestem bardziej cierpliwy i pierwsze ciastko zjadłem zanim zdążyło ostygnąć. Ciasteczka posypałem kolorowym cukrem: odrobinę barwnika rozpuściłem w niepełnej łyżeczce letniej wody i wymieszałem z cukrem, a następnie pozostawiłem na kilka godzin, aż cukier całkowicie się wysuszy. Zwykły cukier (lub cukier brązowy) również się nada. Będzie nawet bardziej tradycyjnie.


SKŁADNIKI 
- 500 g (3 szklanki) mąki pszennej 
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g cukru
- 1/2 łyżeczki esencji waniliowej lub 1 opakowanie cukru waniliowego
- 120 g masła lub margaryny
- 2 jajka
- 110 ml mleka
- cukier do posypania ciasteczek

1. Mikserem utrzeć masło lub margarynę z cukrem i esencją waniliową na puszysty krem. Pod koniec ucierania dodać 1 jajko + 1 żółtko i ucierać jeszcze przez chwilę.

2. Do puszystej masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Całość wymieszać łyżką, a następnie wyrobić rękami na gładkie ciasto. Ciasto włożyć do lodówki na co najmniej 1/2 godziny.

3. Nagrzać piekarnik do temperatury 200°C. Ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm. Foremkami wyciąć ciastka. Każde ciastko posmarować roztrzepanym białkiem i posypać cukrem. Piec 10-15 minut, aż brzegi lekko się zarumienią.


Przepis pochodzi z książki Ciastka, ciasteczka i babeczki autorstwa Hilaire Walden, wyd. Elipsa






2 komentarze:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...