SKŁADNIKI (4 sztuki)
- 4 małe gruszki
- 220 g mąki pszennej
- 220 g mąki pszennej
- 30 g cukru
- 100 g masła
- łyżka kwaśnej śmietany
toffi:
- 50 g cukru
- 60 ml mleka
- 20 g masła
toffi:
- 50 g cukru
- 60 ml mleka
- 20 g masła
2. Przesiać mąkę do miski. Masło pokroić na kawałeczki i palcami wetrzeć w mąkę, aż masa będzie przypominała kruszonkę. Wsypać cukier i wymieszać. Dodać kwaśną śmietanę i wyrobić miękkie ciasto. Schłodzić je przez 15 minut w lodówce.
3. Ciasto podzielić na 4 równe części. Każdą rozwałkować na okrągły placek. Wyłożyć nimi przygotowane foremki.
4. Gruszki obrać. Każdą podzielić na kilkanaście cząstek. Tartaletki nakłuć widelcem. Na wierzchu każdej ułożyć cząstki gruszek, tak aby na siebie lekko nachodziły. Tartaletki wstawić do piekarnika. Piec przez 25-35 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i ostudzić.
5. Przygotować toffi. Składniki włożyć do małego rondelka i podgrzewać na małym ogniu (cały czas mieszając), aż masa zgęstnieje i nabierze brązowego koloru. Gorącym toffi polać tartaletki.
5. Przygotować toffi. Składniki włożyć do małego rondelka i podgrzewać na małym ogniu (cały czas mieszając), aż masa zgęstnieje i nabierze brązowego koloru. Gorącym toffi polać tartaletki.
połączenie pełne smaku ;]
OdpowiedzUsuń