wtorek, 6 września 2011

Serniczki cytrynowe

W przerwie między jabłkowymi wypiekami pojawia się sernik. W postaci niekonwencjonalnej – małych tartaletek. Nie mam skłonności do samozachwytu, ale przyznam, że serniczki wyszły rewelacyjne. Cytryna była strzałem w dziesiątkę. Polecam!








SKŁADNIKI (6 sztuk)
- 300 g mąki pszennej
- 75 g cukru
- 120 g masła
- 2 jajko
- 400 g sera białego (z wiaderka)
- 1 cytryna
- 2 łyżki wody

1. Nagrzać piekarnik do temperatury 190°C. Natłuścić 6 foremek do tartaletek (o średnicy 10 cm).

2. Przesiać 300 g mąki do miski. Masło pokroić na kawałeczki i palcami rozetrzeć z mąką, aż masa będzie przypominała kruszonkę. Wsypać 25 g (2 płaskie łyżki) cukru i wymieszać. Dodać 2 łyżki wody i wyrobić ciasto. Ciasto schłodzić przez 20 minut w lodówce.

3. Ciasto podzielić na 6 równych części. Wyłożyć nimi przygotowane foremki.

4. W misce utrzeć ser biały z 50 g (4 płaskie łyżki) cukru oraz jajkami. Dodać skórkę otartą z cytryny oraz wyciśnięty z niej sok. Całość dokładnie wymieszać. Masą serową napełnić tartaletki. Wstawić do piekarnika. Piec około 30 minut, aż wierzch lekko się zrumieni. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i ostudzić.



wersja do druku

10 komentarzy:

  1. Serkniczki wyglądają przecudnie. Uwielbiam takie małe przyjemnośi. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie małe serniczki mają w sobie mnóstwo uroku;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie małe serniczki, są urocze:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak, tak, sernik cytrynowy to jest to :) Nie mam zazwyczaj cierpliwości do takich maleństw - Twoje są urocze :)

    OdpowiedzUsuń
  5. przepysznie wyglądaja:) świetny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kocham sernik pod każdą postacią, więc Twoje serniczki już darzę miłością dozgonną :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniałe! Cudnie wyglądają, takie urokliwe:)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...