SKŁADNIKI (6 sztuk)
- 300 g mąki pszennej
- 75 g cukru
- 120 g masła
- 2 jajko
- 400 g sera białego (z wiaderka)
- 1 cytryna
- 2 łyżki wody
- 1 cytryna
- 2 łyżki wody
2. Przesiać 300 g mąki do miski. Masło pokroić na kawałeczki i palcami rozetrzeć z mąką, aż masa będzie przypominała kruszonkę. Wsypać 25 g (2 płaskie łyżki) cukru i wymieszać. Dodać 2 łyżki wody i wyrobić ciasto. Ciasto schłodzić przez 20 minut w lodówce.
3. Ciasto podzielić na 6 równych części. Wyłożyć nimi przygotowane foremki.
4. W misce utrzeć ser biały z 50 g (4 płaskie łyżki) cukru oraz jajkami. Dodać skórkę otartą z cytryny oraz wyciśnięty z niej sok. Całość dokładnie wymieszać. Masą serową napełnić tartaletki. Wstawić do piekarnika. Piec około 30 minut, aż wierzch lekko się zrumieni. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i ostudzić.
wersja do druku
Serkniczki wyglądają przecudnie. Uwielbiam takie małe przyjemnośi. ;)
OdpowiedzUsuńTakie małe serniczki mają w sobie mnóstwo uroku;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie małe serniczki, są urocze:)
OdpowiedzUsuńPysszne!! :)
OdpowiedzUsuńTak, tak, sernik cytrynowy to jest to :) Nie mam zazwyczaj cierpliwości do takich maleństw - Twoje są urocze :)
OdpowiedzUsuńprzepysznie wyglądaja:) świetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńKocham sernik pod każdą postacią, więc Twoje serniczki już darzę miłością dozgonną :)
OdpowiedzUsuńśliczne z nich słoneczka
OdpowiedzUsuńWspaniałe! Cudnie wyglądają, takie urokliwe:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
są takie ładne!
OdpowiedzUsuń