SKŁADNIKI (12 sztuk)
babeczki:
- 3-4 małe gruszki
- 300 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 125 g masła
- 2 jajka
- 150 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
kruszonka:
- 40 g masła
- 3 łyżki mąki pszennej
- 50 g cukru
- szczypta mielonego imbiru
1. Nagrzać piekarnik do temperatury 190°C. Natłuścić 12 foremek do mufinek lub przygotować foremki papierowe.
2. Mikserem utrzeć masło na gładki krem. Dodać cukier i ucierać do momentu, aż powstanie puszysta masa. Dodać jajka, nie przerywając ucierania. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz imbirem. Dodawać mąkę do ciasta na przemian z jogurtem naturalnym. Ciasto wymieszać z pokrojonymi w drobną kostkę gruszkami.
3. Przygotować kruszonkę, mieszając wszystkie składniki do momentu uzyskania małych grudek.
4. Ciasto przełożyć do przygotowanych foremek. Mufinki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut. Ciasto powinno się lekko zrumienić. Upieczone mufinki ostudzić.
kruszonka:
- 40 g masła
- 3 łyżki mąki pszennej
- 50 g cukru
- szczypta mielonego imbiru
1. Nagrzać piekarnik do temperatury 190°C. Natłuścić 12 foremek do mufinek lub przygotować foremki papierowe.
2. Mikserem utrzeć masło na gładki krem. Dodać cukier i ucierać do momentu, aż powstanie puszysta masa. Dodać jajka, nie przerywając ucierania. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz imbirem. Dodawać mąkę do ciasta na przemian z jogurtem naturalnym. Ciasto wymieszać z pokrojonymi w drobną kostkę gruszkami.
3. Przygotować kruszonkę, mieszając wszystkie składniki do momentu uzyskania małych grudek.
4. Ciasto przełożyć do przygotowanych foremek. Mufinki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut. Ciasto powinno się lekko zrumienić. Upieczone mufinki ostudzić.
Robiłam kiedyś takie z przepisu Nigelli, były znakomite. Imbir z gruszką znakomicie się komponują :)
OdpowiedzUsuńNawet nie wiedziałem, że Nigella też popełniła takie mufinki. Ale potwierdzam, że połączenie imbiru i gruszki w babeczkach sprawdza się rewelacyjne.
OdpowiedzUsuńImbir i gruszki w formie muffinów? Brzmi wspaniale :)
OdpowiedzUsuńSkoro wieczorem (a raczej nocą) także smakują znakomicie...podkradnę jedną ;)
OdpowiedzUsuńOjj, muffinki nadają się na każdą porę dnia i nocy :) Twoje muszą być wyborne, dzięki takiemu połączeniu smaku :)
OdpowiedzUsuńpołączenie tych smaków - imbiru i gruszki sprawia,że aż ślinka mi cieknie na samą myśl:)
OdpowiedzUsuńto dopiero rozgrzewające muffinki :)
OdpowiedzUsuń