niedziela, 23 września 2012

Strucla drożdżowa z jabłkami


Dziś pierwszy dzień kalendarzowej jesieni. Czas szykować ciepłe swetry, kalosze, parasole i cynamon. Na powitanie jesieni proponuję struclę drożdżową z jabłkami i solidną porcją cynamonu właśnie. Przepis, mimo pozorów, jest bardzo łatwy. Ciasto drożdżowe nie wymaga ani długiego wyrabiania, ani wyrastania. Raz, dwa, trzy i gotowe. Nadzienie każdy może przyrządzić na własny sposób, dodając do jabłek ulubione bakalie – rodzynki, orzechy, żurawinę... Ja dodałem daktyle i odrobinę suszonej skórki pomarańczowej. Gotową strucle można polać lukrem lub syropem klonowym, posypać cukrem pudrem lub pozostawić bez niczego. Możliwości jest bez liku. Jeśli znudzi wam się ciasto w tej postaci, to możecie struclę przed pieczeniem pokroić na grube plastry, ułożyć je jeden obok drugiego i upiec jako małe drożdżówki.


SKŁADNIKI
ciasto:
- 450 g mąki pszennej
- pół łyżeczki mielonego cynamonu
- 50 g masła
- 1 jajko
- 50 g cukru
- 40 g drożdży
- 120 ml ciepłej wody
- 4 łyżki mleka
nadzienie:
- 3 średniej wielkości jabłka
- czubata łyżeczka cynamonu
- 100 g cukru
- 4 łyżki bułki tartej
- bakalie
- 30 g stopionego masła

1. Nagrzać piekarnik do temperatury 200°C.Średniej wielkości blaszkę (kwadratową lub okrągłą) wyłożyć papierem do pieczenia.

2. Mąkę przesiać i wymieszać z cynamonem. Dodać masło pokrojone w drobną kostkę i rozetrzeć je palcami z mąką tak, by utworzyły się małe okruchy. Dodać cukier, rozpuszczone w wodzie drożdże, mleko i jajko. Całość wymieszać. Rękami zagnieść ciasto.

3. Przygotować nadzienie. Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę. Dokładnie wymieszać z cukrem, tartą bułką, cynamonem i bakaliami.

4. Ciasto rozwałkować na prostokątny placek o wymiarach 50 na 40 cm. Wierzch posmarować połową stopionego masła . Posmarowane masłem ciasto posypać przygotowanym nadzieniem. Ciasto zwinąć po dłuższym brzegu. Powstały rulon zwinąć w ślimaka, przełożyć na blachę i polać pozostałym masłem. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 25-40 minut (w zależności od grubości rulonu), aż wierzch stanie się złotobrązowy. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.






6 komentarzy:

  1. jaka wspaniała! idealnie jesienna. nic nie zastąpi drożdżowego ciasta ;]

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam ciasto drożdżowe z jabłkami, do tego cynamon i nic mi więcej do szczęścia nie trzeba! no, może kawa z mlekiem ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie się prezentuje :) Chętnie zjadlabym z kubkiem gorącego mleka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja się do strucli przymierzam i jakoś nie mogę się przymierzyć :(

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...