
SKŁADNIKI
- 120 g cukru
- 50 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- 330 ml śmietany kremówki (36%)
- 100 g białej czekolady
- 1 czubata łyżka żelatyny
- truskawki
- czekoladowe wiórki do dekoracji
- 3 jajka
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- 330 ml śmietany kremówki (36%)
- 100 g białej czekolady
- 1 czubata łyżka żelatyny
- truskawki
- czekoladowe wiórki do dekoracji
1. Przygotować biszkopt (co najmniej kilka godzin przed przełożeniem). Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i jeszcze chwilę ubijać. Nie przerywając ubijania, dodać żółtka. Mąkę pszenną przesiać z mąką ziemniaczaną oraz 2 łyżkami kakao i dodać do ubitych jajek. Delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do okrągłej formy (średnica 20-22 cm)*. Biszkopt piec w temperaturze 160 °C, aż się lekko zrumieni, a patyczek wbity w jego środek będzie suchy.
2. Białą czekoladę połamać na kawałki. Podgrzewać na małym ogniu wraz ze śmietaną kremówką do momentu, aż składniki się połączą. Pozostawić do wystygnięcia.
3. Wystudzoną śmietanę lekko ubić. Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody. Połączyć ze śmietaną. Ubijać, aż masa zesztywnieje. Biszkopt przekroić na 2 części. Przełożyć przygotowaną masą śmietankowo-czekoladową. Boki ciasta obsypać wiórkami czekoladowymi.Wstawić do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem udekorować truskawkami.
* W tortownicy dno wykładam papierem do pieczenia, a ścianki pozostawiam suche. Dzięki temu podczas pieczenia brzegi nie zapadają się do środka i biszkopt jest idealnie równy. Po wystudzeniu brzegi ciasta od formy należy oddzielić za pomocą noża.
wygląda jak z dobrej restauracji :)
OdpowiedzUsuńwygląda rewelacyjnie. zapraszam do wystawienie go w konkursie słodkości, który właśnie trwa na moim blogu. Na zwycięzcę czeka wspaniała nagroda. Zapraszam:)
OdpowiedzUsuńhttp://wmojejmalutkiejkuchni.blogspot.co.uk/2012/06/sodki-konkurs-pometek.html
jestem pod ogromnym wrażeniem!
OdpowiedzUsuńPyszności! wspaniały przepis!
OdpowiedzUsuńWygląda zachwycająco!:)
OdpowiedzUsuń