środa, 16 maja 2012

Babeczki z lemon curd


Kremu cytrynowego wystarczyło jeszcze na nadzienie dla kruchych babeczek (i nadzianie jednego naleśnika, który został po obiedzie :)). Babeczki przygotowałem według przepisu na ciasto kruche na ciastka autorstwa Pierre'a Hermesa (z książki "Desery. Od najprostszych po wykwintne"). Ciasto dość nietypowe, bo bardzo miękkie. Do wałkowania się nie nada, ale jeśli ktoś posiada maszynkę do ciastek, to będzie idealne. W przypadku babeczek także się sprawdza. A z lemon curd smakuje wyśmienicie. W zasadzie to smakowało, bo babeczki już dawno zostały zjedzone. Zamieszczając ten wpis nabrałem ochoty na kolejną porcję. Niestety obecnie w ogóle nie mam czasu na pieczenie, więc o smakołykach mogę zapomnieć :(.




SKŁADNIKI (16 sztuk)
- 190 g masła o temperaturze pokojowej
- 75 g cukru pudru
- 225 g mąki
- 1 białko
- szczypta soli
- 1/2 laski wanilii (pominąłem)
- lemon curd (ok. połowy porcji z tego przepisu)

1. Strąk wanilii przekroić na pół i zeskrobać nasionka. Masło pokroić na drobne kawałki, włożyć do miski, rozgnieć i utrzeć do miękkości. Mieszając dodawać cukier puder, nasionka wanilii, białko i mąkę. Mieszać tylko do czasu, aż składniki się połączą. Nie wygniatać.

2. Foremki do babeczek wysmarować tłuszczem (i ewentualnie wysypać drobną bułką tartą). Każdą foremkę wypełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec w temperaturze 190-200 °C  przez 20-25 minut, aż babeczki nabiorą złotego koloru. Pozostawić do wystudzenia.

3. Na każdą babeczkę położyć 1 łyżeczkę kremu cytrynowego.





8 komentarzy:

  1. ślicznie wyglądają, muszą być pyszne te babeczki ;)))

    OdpowiedzUsuń
  2. dzięki temu lemon curdowi mają taki słoneczny wymiar!
    wspaniałe, kuszące ;]

    OdpowiedzUsuń
  3. ten kremik bardzo mi się podoba, muszę kiedyś go zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale bym sobie zjadła, wyglądają pięknie!

    OdpowiedzUsuń
  5. ja też zawsze piekę sama, choć niby są gotowe. A z babeczkami jest trochę zabawy. Jednak jestem zdania że takie samodzielnie wykonane smakują o niebo lepiej

    OdpowiedzUsuń
  6. porywam jedną! wyglądają baaaardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Krem cytrynowy wygląda obłędnie, kolor bajeczny. Musiało być przepysznie. Muszę sobie takie zrobić bo gapię się na twoje zdjęcia już 3 minutę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Szczerze polecam. Smak tego kremu cytrynowego to zdecydowanie jeden z moich ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...