Wszystkiego najlepszego! Abyś zawsze była szczęśliwa.
SKŁADNIKI
- 80 g mąki pszennej
- 100 g + 3 łyżki cukru
- 125 g masła o temperaturze pokojowej
- 50 g gorzkiej czekolady
- 3 jajka
- 400 ml mleka
- budyń czekoladowy
- biała i gorzka czekolada do dekoracji
- 3 jajka
- 400 ml mleka
- budyń czekoladowy
- biała i gorzka czekolada do dekoracji
2. Przygotować biszkopt. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać 100 g cukru i ponownie ubić. Wymieszać z żółtkami. Dodać mąkę i delikatnie wymieszać. Masę przelać na blaszkę. Wstawić do piekarnia i upiec.
3. Przygotować krem. W 1/2 szklanki mleka rozpuścić budyń. Pozostałe mleko zagotować z 3 łyżkami cukru oraz 50 g gorzkiej czekolady. Do gotującego się mleka wlać rozpuszczony budyń. Gotować ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Ugotowany budyń przestudzić. Masło utrzeć na puszystą masę. Nie przerywając ucierania, dodawać porcjami przestudzony budyń.
4. Biszkopt podzielić na 4 równe części. Przełożyć je przygotowanym kremem maślano-budyniowym. Wierzch i boki tortu również posmarować kremem. Wierzch udekorować posiekaną czekoladą. Schłodzić w lodówce.
wersja do druku
Ale kusi;) i ta czekolada starta na wierzchu...mniam;)
OdpowiedzUsuńmniam :)
OdpowiedzUsuń