SKŁADNIKI
- śliwki
- 300 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 125 g masła
- 3 jajka
- szczypta proszku do pieczenia
- 100 ml + 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
- cynamon
1. Nagrzać piekarnik do temperatury 190°C. Natłuścić formę do tarty (moja ma 28 cm średnicy).
2. Zagnieść kruche ciasto. Na stolnicę przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodać masło – całość posiekać. Dodać cukier (100 g), łyżkę kwaśnej śmietany oraz jajko. Szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, zwinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej pół godziny.
3. Ciasto rozwałkować na okrągły placek. Wyłożyć nim przygotowaną wcześniej formę. Pozostałe jajka lekko ubić z cukrem (50 g) oraz kwaśną śmietaną (100 ml). Masę wylać na przygotowane ciasto.
Mmm... Pycha! Taką tartę bym zjadła :) Tylko na śliwki jeszcze chwilę trzeba poczekać ;)
OdpowiedzUsuńHej! Po raz pierwszy jestem na Twoim blogu i po raz pierwszy robiłam tartę. Zarówno pierwszą jak i drugą czynność powtórzę na pewno jeszcze nie raz! :)) Tarta wyszła pyszna! Masa jajeczno śmietanowa jest naprawdę smaczna. :) Polecam! :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że tarta się udała. Mam nadzieję, że kolejne moje przepisy również Cię nie zawiodą. Serdecznie pozdrawiam :)
Usuń