wtorek, 19 lipca 2011

Mufinki morelowe białą czekoladą muśnięte

Na powitanie morele pachnące latem. Możemy cieszyć się nimi bardzo krótko, właśnie teraz. Korzystajmy więc do woli. Poniżej przepis na mufiny, w których świeżość moreli kontrastuje ze słodyczą białej czekolady. Idealne na leniwe popołudnie.

















SKŁADNIKI (12 sztuk)
- 6 moreli
- 300 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 125 g margaryny
- 1 jajko
- 150 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
- 80 ml mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g białej czekolady
- prażone płatki migdałowe

1. Nagrzać piekarnik do temperatury 190°C. Natłuścić 12 foremek do mufinek lub przygotować foremki papierowe.

2. Mikserem utrzeć margarynę na gładki krem. Dodać cukier i ucierać do momentu, aż powstanie puszysta masa. Dodać jajko, nie przerywając ucierania. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać mąkę do ciasta na przemian z mlekiem i serkiem homogenizowanym.

3. Do foremek wyłożyć połowę przygotowanego ciasta. Na nie rozsypać pokrojone w drobną kostkę morele. Uzypełnić pozostałą częścią ciasta.

4. Przygotowane mufinki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 20-25 minut. Ciasto powinno się lekko zrumienić. Upieczone mufinki ostudzić.

5. Rozpuścić białą czekoladę (w kąpieli wodnej bądź w mikrofalówce). Czekoladą polać ostudzone mufinki. Posypać uprażonymi płatkami migdałowymi.


wersja do druku


1 komentarz:

  1. Też planuję muffiny z morelami, tylko teraz jakoś kiepsko z nimi, a i też planowałam białą czekoladę, super połączenie myślę sobie tak. :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...