SKŁADNIKI
- 100 g cukru
- 320 g mąki pszennej
- 3 łyżki płatków owsianych
- 1 jajko
- 180 g masła
- 50 ml mleka
- szczypta proszku do pieczenia
- 5 jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki płatków owsianych
- 1 jajko
- 180 g masła
- 50 ml mleka
- szczypta proszku do pieczenia
- 5 jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
1. Przygotować nadzienie. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka. Dodać 50 g cukru oraz cynamon. Gotować na małym ogniu do momentu aż jabłka zmiękną, a nadmiar soku odparuje (10-15 minut). Ostudzić.
2. Przygotować ciasto. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i pozostałym cukrem (50 g). Dodać pokrojone na drobne kawałki masło. Całość posiekać. Dodać jajko i mleko. Zagnieść ciasto. Powinno mieć ono zwartą konsystencję (taką jak ciasto kruche). Jeśli jest za luźne, trzeba dodać odrobinę mąki. Gdy jest za sztywne – odrobinę mleka. 2/3 uzyskanego ciasta wyłożyć na blachę* wyłożoną papierem i wysmarowaną masłem. Na ciasto wyłożyć ostudzone jabłka.
3. Przygotować kruszonkę, dodając do pozostałej części ciasta płatki owsiane i ponownie zagniatając. Kruszonkę poskubać na jabłka. Można też ją zmrozić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ja wybrałem ten pierwszy (szybszy) wariant. Blachę włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C. Szarlotkę piec 35-40 minut (kruszonka powinna być zarumieniona). Podawać obficie posypaną cukrem pudrem.
* blacha o wymiarach 20x25 cm
pysznie wygląda i piękne zdjęcia:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam szarlotki z mnóstwem cynamonu :) ten zapach... :)
OdpowiedzUsuńwww.zakochana-babeczka.blogspot.com