Częstotliwość moich wpisów, łagodnie rzecz ujmując, powala. Dziwię się, że jeszcze mi bloga nie zamknęli. Poprawy nie obiecuję, bo obietnic trzeba dotrzymywać, a obawiam się, że w przypadku mojego pisania mogłoby być z tym krucho (i z całą pewnością nie mam tu na myśli kruchego ciasta). Obecnie zbieram na lepszy sprzęt fotograficzny. Nie powinno być z tym problemu. Mam na myśli lepszy sprzęt, a nie czynność zbierania. Z obecnego aparatu wycisnąłem już bowiem wszystko, co tylko się dało. Jak już dokonam zakupu, to zacznę częściej publikować. Tego się trzymam. A dziś proponuję ciasto czekoladowe przekładane masą krówkową i bitą śmietaną. Niepozornie, ale pysznie.
SKŁADNIKI
Ciasto:
- 6 jajek
- 150 g mąki pszennej
- czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 150 g cukru
- 6 jajek
- 150 g mąki pszennej
- czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 150 g cukru
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 80 g masła
- 50 g gorzkiej czekolady
- 50 g gorzkiej czekolady
Masa i polewa:
- 375 ml śmietany kremówki 36%
- czubata łyżka cukru pudru
- 250 g gotowanego mleka zagęszczonego skondensowanego (masy krówkowej)
- 150 g gorzkiej czekolady
- 30 g masła
- 2 łyżki mleka
1. Nagrzać piekarnik do temperatury 200°C. Średniej wielkości kwadratową blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i startą na drobne wiórki czekoladą. Masło rozpuścić. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i ponownie ubić. Nie przerywając ubijania dodać żółtka. Na końcu dodać mąkę z czekoladą i przestudzone masło. Całość wymieszać. Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki. Piec 30-40 minut, aż patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy. Pozostawić do całkowitego ostudzenia.
3. Śmietanę kremówkę ubić. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Ostudzone ciasto przekroić na 3 równe części. Pierwszą część posmarować masą krówkową. Położyć na niej drugą część, a na niej rozsmarować ubitą śmietanę. Przykryć trzecią częścią ciasta.
4. Przygotować polewę. Czekoladę rozpuścić z masłem i mlekiem. Ja użyłem kuchenki mikrofalowej, ale polewę można przygotować również w kąpieli wodnej. Polewą polać ciasto. Pozostawić, aż zastygnie.
- 375 ml śmietany kremówki 36%
- czubata łyżka cukru pudru
- 250 g gotowanego mleka zagęszczonego skondensowanego (masy krówkowej)
- 150 g gorzkiej czekolady
- 30 g masła
- 2 łyżki mleka
1. Nagrzać piekarnik do temperatury 200°C. Średniej wielkości kwadratową blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i startą na drobne wiórki czekoladą. Masło rozpuścić. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i ponownie ubić. Nie przerywając ubijania dodać żółtka. Na końcu dodać mąkę z czekoladą i przestudzone masło. Całość wymieszać. Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki. Piec 30-40 minut, aż patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy. Pozostawić do całkowitego ostudzenia.
3. Śmietanę kremówkę ubić. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Ostudzone ciasto przekroić na 3 równe części. Pierwszą część posmarować masą krówkową. Położyć na niej drugą część, a na niej rozsmarować ubitą śmietanę. Przykryć trzecią częścią ciasta.
4. Przygotować polewę. Czekoladę rozpuścić z masłem i mlekiem. Ja użyłem kuchenki mikrofalowej, ale polewę można przygotować również w kąpieli wodnej. Polewą polać ciasto. Pozostawić, aż zastygnie.
pyszne! podoba mi się, pełne słodyczy ;]
OdpowiedzUsuńfajna ta krówkowa masa:-)
OdpowiedzUsuńCiacho idealne na jesienną, listopadową aurę...:-)
OdpowiedzUsuńzapowiadaja sie prawdziwe pysznosci:)
OdpowiedzUsuńWszystko, co jest z czekoladą, jest pyszne. A jak dorzucimy do tego masę krówkową... Sukces murowany :)
OdpowiedzUsuń